Για 16η συνεχή χρονιά, διοργανώνεται το φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες – ΚΥΠΡΟΣ 2018, το μεγαλύτερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της χώρας μας, αφιερωμένο στο σύγχρονο διεθνή κινηματογράφο μυθοπλασίας.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται φέτος από τις 19 μέχρι και τις 28 Απριλίου, στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό και τον Κινηματογράφο Ζήνα Πάλας στη Λευκωσία.

Η τριμελής Καλλιτεχνική Επιτροπή του φεστιβάλ, υπεύθυνη για τον καταρτισμό του προγράμματος και των παράλληλων εκδηλώσεων, αποτελείται από την σκηνοθέτιδα και παραγωγό Τώνια Μισιαλή, τον ακαδημαϊκό Δρ Κώστα Κωνσταντινίδη και τον παραγωγό και σκηνοθέτη Μάριο Στυλιανού.

Με ταινίες αντιπροσωπευτικές των τάσεων που επικρατούν διεθνώς στον κινηματογράφο, τόσο με άξονα τη θεματολογία όσο και την αισθητική προσέγγιση, το Φεστιβάλ υπόσχεται και φέτος ένα πλούσιο πρόγραμμα προβολών, που θα πλαισιώνεται από μια σειρά παράλληλων δράσεων και σημαντικών εργαστηρίων για επαγγελματίες του χώρου. Τα δύο βασικά προγράμματά του είναι το Glocal Images, το οποίο είναι το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα, και το Viewfinder (Ματιές στον Σύγχρονο Διεθνή Κινηματογράφο), το οποίο θα περιλαμβάνει ταινίες που έχουν διακριθεί κατά τη διάρκεια της φεστιβαλικής χρονιάς, και προβάλλονται, εκτός διαγωνισμού. Όλες οι ταινίες στα προγράμματα αυτά είναι πρεμιέρες στην Κύπρο.

Στο φετινό πρόγραμμα οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να δουν και τρεις κυπριακές ταινίες οι οποίες θα μετέχουν στο Διαγωνιστικό Τμήμα Κυπριακών Ταινιών.

Μια διεθνής πενταμελής κριτική επιτροπή θα απονείμει το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας (συνοδευόμενο από το ποσό των €6.000), το Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής (συνοδευόμενο από το ποσό των €3.000) και το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας (συνοδευόμενο από το ποσό των €1.000 και από τεχνικές υπηρεσίες DCP Mastering - Deliverables – Υποτιτλισμό (αξίας €3,500 ευρώ), μια χορηγία της εταιρείας Authorwave).

Παράλληλα, για το Διαγωνιστικό Τμήμα Κυπριακών Ταινιών, η Κριτική Επιτροπή θα απονείμει το Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας (συνοδευόμενο από το ποσό των €4.000), και το Βραβείο Καλύτερου Κύπριου Σκηνοθέτη (συνοδευόμενο από τεχνικές υπηρεσίες DCP Mastering - Deliverables – Υποτιτλισμό (αξίας €3,500 ευρώ), μια χορηγία της εταιρείας Authorwave).

Η κριτική επιτροπή θα απαρτίζεται και φέτος από διεθνείς προσωπικότητες του χώρου, τα ονόματα των οποίων θα ανακοινωθούν σύντομα.

Συνεχίζοντας απρόσκοπτα την αποστολή του ως μια εξελιγμένη κινηματογραφική πλατφόρμα εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας όχι μόνο για ενήλικες αλλά και για τους νεαρούς σινεφίλ, το Φεστιβάλ παρουσιάζει και φέτος τις Κινηματογραφικές Μέρες για Παιδιά και Νέους με προβολές, εργαστήρια και παράλληλες εκδηλώσεις για θεατές από 8 μέχρι 18 ετών. Καλλιτεχνικοί διευθυντές του νεανικού - παιδικού φεστιβάλ είναι οι David Hands (σκηνοθέτης - παραγωγός), και Αντρέας Κυριάκου (σκηνοθέτης - παραγωγός).

Επιπρόσθετες Πληροφορίες:

Υπότιτλοι: Όλες οι ταινίες θα προβάλλονται στους πρωτότυπους διαλόγους με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.

Είσοδος: Εκτός από το Πρόγραμμα ταινιών για παιδιά και νέους, οι ταινίες είναι κατάλληλες για άτομα άνω των 18 ετών
• €6 Εισιτήριο Ημέρας
• €25 Κάρτα Φεστιβάλ (για όλες τις προβολές του Φεστιβάλ)
• Δωρεάν για φοιτητές με την παρουσίαση της φοιτητικής κάρτας
• Δωρεάν για μαθητές στις ταινίες για παιδιά και νέους
• Δωρεάν για κατόχους κάρτας ΑμεΑ

Διοργάνωση: Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, Θέατρο ΡΙΑΛΤΟ.
Υπό την αιγίδα των Δήμων Λεμεσού και Λευκωσίας
Χορηγοί Επικοινωνίας: Time Out και City Free Press

Συνδιοργάνωση: Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Κύπρο και Γραφείο ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο
Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Χορηγός: Πρεσβεία Ιταλίας στην Κύπρο
Χορηγός Βραβείου Καλύτερης Σκηνοθεσίας: Authorwave
Χορηγός Φιλοξενίας: Mediterranean Beach Hotel
Τεχνική υποστήριξη: Event Pro, Rolling Cinema Services

Στηρίζουν:  ΤΕΠΑΚ , Όμιλος Φίλων Κινηματογράφου Λευκωσίας, Κινηματογραφική Λέσχη Λεμεσού , Κινηματογραφική Λέσχη Λάρνακας – Αμμοχώστου, Ένωση Σκηνοθετών Κύπρου, DHL, ΕΤΑΛ , Mediazone Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου (Γραφείο Αποφοίτων), Εφημερίδα Λεμεσός

Cyprus Film Days International Festival, the largest international film event in Cyprus dedicated exclusively to contemporary world cinema and fiction feature length films, continues for its 16th consecutive year.

The Festival will be premiering on the 19th April and concluding on the 28th of the same month, 2018, at Rialto Theatre, in Limassol and at Zena Palace Cinema, in Nicosia.

The selection of films and programming of screenings and parallel events, is undertaken by a three-member Artistic Committee, consisting of Tonia Mishiali (director and producer), Dr. Costas Constantinides (film scholar) and director-producer Marios Stylianou.

With a film programming schedule that is packed with the best in new cinema productions from the newest breakthrough independent film creators to established auteurs, the Festival is preparing an exquisite ten days with screenings, parallel events, Q&A sessions, and film workshops for professionals. The Festival will showcase two main programmes of screenings: Viewfinder: A Close-Up of Contemporary World Cinema – which includes awarded films that have been celebrated internationally during the festival year, and Glocal Images, which is the international competition section of the Festival. All films in these two programmes are Cyprus premieres. This year, audiences will have the chance to watch a number of Cypriot films as part of the Cypriot Films Competition Section.

A five-member International Jury will award the Glocal Images Best Film Award, accompanied by the amount of €6.000, the Glocal Images Special Jury Award, accompanied by the amount of €3.000 and the Glocal Images Best Director Award, accompanied by the amount of €1.000 and technical services DCP Mastering - Deliverables – Subtitling (worth €3.500), sponsored by Authorwave.

For the Cypriot Films Competition Section, the jury will grant the award for Best Cypriot Film, accompanied by the amount of €4.000, as well as the award for Best Cypriot Director, accompanied by DCP technical services – Mastering – Deliverables – Subtitling (worth €3.500), also sponsored by Authorwave.

The International Jury will be comprised of internationally renowned film professionals, the names of whom will be announced soon.

Continuing its efforts as a developing educational and entertainment platform for film, not only addressing grown-ups but also the younger generation of film audiences, the Festival presents Cyprus Film Days for Children and Youth, a series of screenings, workshops and parallel events for young audiences (8 to 18 years). The artistic directors of Cyprus Film Days for Children and Youth are director - producer David Hands, and director - producer Andreas Kyriacou.

Additional Information:
Subtitles:
- All films will be screened in their original language, and will be subtitled both in Greek and in English. Admission: Except Program for children & youth, all films are suitable for 18years old and over

Organised by: Cultural Services – Ministry of Education and Culture & Rialto Theatre.
Under the auspices: Municipalities of Limassol & Nicosia
Media sponsors: Time Out & City Free Press

Co-organisers: Representation of the European Commission in Cyprus and European Parliament Information Office in Cyprus

In collaboration with the University of Nicosia