Ολοκληρώθηκε το Σάββατο, 28 Απριλίου 2018, στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό, το 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες, κατά το οποίο παρουσιάστηκε, σε πρώτη Παγκύπρια προβολή και για δέκα συνεχείς ημέρες, ένα πλούσιο πρόγραμμα ταινιών μυθοπλασίας από ολόκληρο τον κόσμο, αλλά και εργαστήρια κινηματογράφου, αφιερώματα και μουσικές εκδηλώσεις.

Υπεύθυνη για την επιλογή των βραβείων ήταν η πενταμελής Διεθνής Κριτική Επιτροπή του Φεστιβάλ, που φέτος αποτελούνταν από τον διεθνούς φήμης πολυβραβευμένο σκηνοθέτη Abel Ferrara από τις ΗΠΑ, την πολυβραβευμένη Ελληνίδα σκηνοθέτιδα Ελίνα Ψύκου, τον κριτικό κινηματογράφου Olivier Clinckart από το Βέλγιο, την διεθνούς φήμης σκηνοθέτιδα Ralitza Petrova από τη Βουλγαρία, και τον Κύπριο σκηνοθέτη Πέτρο Χαραλάμπους

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΑΙ ΣΚΕΠΤΙΚΑ

ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ GLOCAL IMAGES

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ & ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ
Η κριτική επιτροπή απένειμε εξ ημισείας σε δύο ταινίες τα Βραβεία Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερης Σκηνοθεσίας. Τα βραβεία συνοδεύονται συνολικά από το ποσό των 7.000 ευρώ, το οποίο θα απονεμηθεί ισομερώς στις δύο νικήτριες ταινίες.
Σκεπτικό: Στη ταινία I Am Not a Witch της Rungano Nyoni που επιλέγηκε για το χιουμοριστικό, ειρωνικό και συνάμα σουρεαλιστικό τρόπο με τον οποίο η σκηνοθέτιδα προσεγγίζει την ιστορία, τους χαρακτήρες και την παράδοση και στη ταινία Respeto του Alberto Monteras που επιλέγηκε για τη γεμάτη αυτοπεποίθηση σκηνοθετική ματιά του δημιουργού και για την ειλικρινή απεικόνιση της σημερινής κοινωνίας των Φιλιππίνων.

ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Το Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής (3,000 ευρώ) απονεμήθηκε στο σκηνοθετικό ντεμπούτο ενός πολλά υποσχόμενου και τολμηρού δημιουργού, που περιγράφει με χιούμορ και ειρωνεία την πολυπλοκότητα της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Πρόκειται για την ταινία Too Much Info Clouding Over My Head του Βασίλη Χριστοφιλάκη.

ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

1. Για την εξαίρετη διανομή ρόλων και τη φωτογραφία της, απονεμήθηκε τιμητική διάκριση στη ταινία More του Onur Saylak.

2. Για τις αυθεντικές ερμηνείες των χαρακτήρων, απονεμήθηκε τιμητική διάκριση στην ταινία Men Don’t Cry του Alen Drljevic.

3. Για την τολμηρή σκιαγράφηση ενός σημαντικού ζητήματος, με φόντο τη συντηρητική κοινωνία του Κοσσόβου, απονεμήθηκε τιμητική διάκριση στην ταινία The Marriage της Blerta Zeqiri.

ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
Σκεπτικό: Για την αναπαράσταση της περίπλοκης και πολυσύνθετης κυπριακής κοινωνίας με άφθονο ντόπιο χιούμορ, το Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας, συνοδευόμενο από το ποσό των 4.000 ευρώ, απονεμήθηκε στην ταινία Sunrise in Kimmeria του Σάιμον Φαρμακά.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΚΥΠΡΙΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ
Σκεπτικό: Για τη σκιαγράφηση μιας πολύπλοκης σχέσης μεταξύ πατέρα και κόρης με φόντο τη σύγχρονη Αθήνα, το Βραβείο Καλύτερου Κύπριου Σκηνοθέτη που συνοδεύεται από τεχνικές υπηρεσίες DCP Mastering – Deliverables – Υποτιτλισμό αξίας 3.500 ευρώ, χορηγία της εταιρείας Authorwave, απονεμήθηκε στον Χρίστο Γεωργίου για την ταινία του Happy Birthday.

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ
Η Κριτική Επιτροπή απένειμε τιμητική διάκριση στον Βλαδίμηρο Σούμποτιτς για τη φωτογραφία του στην ταινία Chinatown: Τα Τρία Καταφύγια της Αλίκης Δανέζη-Κνούτσεν.

Η Φοιτητική Κριτική Επιτροπή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, επιλέγει και αυτή την καλύτερη της ταινία με το Βραβείο Φοιτητικής Επιτροπής.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Το βραβείο της φοιτητικής κριτικής επιτροπής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας ανακοίνωσε η Καλλιτεχνική Επιτροπή του Φεστιβάλ. Το βραβείο κέρδισε η ταινία I AM NOT A WITCH της Rungano Nyoni.

Η Cytavision παρουσιάζει το Βραβείο Κοινού, για το οποίο είναι και ο επίσημος χορηγός, όπως έχει ψηφιστεί από τους θεατές του Φεστιβάλ.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ CYTAVISION
Το Βραβείο Κοινού, όπως το ανέδειξαν οι θεατές του Φεστιβάλ σε Λεμεσό και Λευκωσία, κέρδισε φέτος το Respeto του Treb Monteras. Το βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των €1000.

Η Καλλιτεχνική Επιτροπή του Φεστιβάλ, ο ακαδημαϊκός Δρ Κώστας Κωνσταντινίδης, η σκηνοθέτιδα Τώνια Μισιαλή, και ο σκηνοθέτης και παραγωγός Μάριος Στυλιανού, εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους στους διοργανωτές και τους χορηγούς του Φεστιβάλ για μια ακόμη επιτυχημένη διοργάνωση.

Το Φεστιβάλ ανανεώνει το ραντεβού του με τους φίλους του κινηματογράφου την Άνοιξη του 2019, για την 17η έκδοσή του.

The 16th Cyprus Film Days International Festival came to its closing last Saturday the 28th of April 2018, after ten days of films from all over the world, all Cyprus premieres, as well as cinema workshops, masterclasses, and music events.

The International Jury, consisting this year of renowned multi-awarded American filmmaker Abel Ferrara, multi-awarded filmmaker Elina Psykou, film critic Olivier Clinckart, renowed filmmaker Ralitza Petrova, and Cypriot director Petros Charalampous, was in charge of choosing the awards.

THE AWARDS

GLOCAL IMAGES INTERNATIONAL COMPETITION SECTION

BEST FILM AWARD & BEST DIRECTOR AWARD
For the Best Film and Best Director Awards, there is a tie between two films. These are accompanied by the combined amount of 7.000 euros, which will be divided.
For the humour, irony and surrealism in which the director approaches the story, characters and traditions, the Glocal Images Best Film and Best Director Awards go to I am not a Witch by Rungano Nyoni.
For its confident directorial vision and for portraying today’s Philippines with honesty and complexity, the Glocal Images Best Film and Best Director Awards go to Respeto by Alberto Monteras.

SPECIAL JURY AWARD
For a debut film that introduces us to a promising and daring new filmmaker who describes with humour and irony the complexity of the artistic process, the Special Jury
Award accompanied by the amount of 3.000 euros goes to Too Much Info Clouding Over my Head by Vassilis Christofilakis.

HONORARY DISTINCTIONS

1. For its strong cast and cinematography, the jury would like to give an honorary
distinction to the film More by Onur Saylak.

2. For the authentic performances of the cast, the jury would like to give an honorary distinction to the film Men Don’t Cry by Alen Drljevic.

3. For daring to tackle an important topic in the conservative society of Kosovo, the jury would like to give an honorary distinction to the film The Marriage by Blerta Zeqiri.

NATIONAL COMPETITION SECTION

BEST CYPRIOT FILM AWARD
For portraying the complex and multi-faceted society of Cyprus in a local humorous way the Best Cypriot Film Award accompanied by the amount of 4.000 euros, goes to Sunrise in Kimmeria by Simon Farmakas.

BEST CYPRIOT DIRECTOR AWARD
For depicting a difficult relationship between a father and a daughter against the backdrop of modern-day Athens, the Best Cypriot Director Award, accompanied by DCP Mastering – Deliverables – Subtitling services worth 3.500 euros, sponsored by Authorwave, goes to Christos Georgiou for his film Happy Birthday.

HONORARY DISTINCTION
The jury would like to give an honorary distinction to Vladimiros Subotic for his cinematography in the film Chinatown: The Three Shelters by Aliki Danezi-Knutsen.

The Student Jury of the University of Nicosia also selects its best film for the Student Jury Award.

STUDENT JURY AWARD
The award of the Student Jury of the University of Nicosia was presented by the Festival’s Artistic Committee. The winner is the film I AM NOT A WITCH by Rungano Nyoni.

Cytavision presents the Audience Award, for which it is the official sponsor, as voted by the viewers.

CYTAVISION AUDIENCE AWARD
The Audience Award goes to the most voted film by audiences in Limassol and Nicosia. This year the award goes to Respeto by Treb Monteras. The award is accompanied by a €1000 price.

The Festival’s Artistic Committee, academic Dr. Costas Constandinides, filmmaker and producer Tonia Mishiali, and filmmaker and producer Marios Stylianou, expressed their gratitude towards the Festival’s organizers and sponsors for yet another successful year.

The Festival will meet again with all of its cinema fans on the spring of 2019, for its 17th edition.