Α. ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

Α1.            Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου ‘Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος’ είναι το επίσημο διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ της Κύπρου. Συνδιοργανώνεται από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Θέατρο Ριάλτο.

Την ευθύνη για την επιλογή των ταινιών, τον καταρτισμό του προγράμματος προβολών και των παράλληλων εκδηλώσεων έχει τριμελής Καλλιτεχνική Επιτροπή, η οποία ορίζεται από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και το Θέατρο Ριάλτο.

Α2.            Στόχοι του Φεστιβάλ είναι:

- Η συμβολή στην ανάπτυξη, προβολή και κινητικότητα της τέχνης του Κινηματογράφου στην Κύπρο και στην ευρύτερη περιοχή.

- Η προβολή του έργου κινηματογραφιστών από όλο τον κόσμο και η γνωριμία του με το κοινό της Κύπρου.

- Η λειτουργία του ως κομβικού σημείου συνάντησης του κινηματογράφου των τριών ηπείρων που περιβάλλουν την Κύπρο.

Α3.            Το Φεστιβάλ είναι ετήσιο και πραγματοποιείται παράλληλα στη Λεμεσό και τη Λευκωσία. Η 18ηέκδοσή του θα πραγματοποιηθεί από τις 03 έως τις 11 Απριλίου 2020.

Α4.           Για το 2020 το Φεστιβάλ περιλαμβάνει τα ακόλουθα τμήματα:

- GlocalImages - Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα: στο τμήμα αυτό συμμετέχουν ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους. Οι επιλογές της καλλιτεχνικής επιτροπής προέρχονται από την Κύπρο και ολόκληρο τον κόσμο, με έμφαση στον κινηματογράφο των ηπείρων που περιβάλλουν την Κύπρο και έχουν ως στόχο να αναδείξουν τον κινηματογράφο ως τέχνη και ως εργαλείο διαπολιτισμικού διαλόγου. Το GlocalImages στοχεύει, επίσης, στην προσέλκυση ταινιών που σκιαγραφούν τους ιδιαίτερους “χρωματισμούς” ενός τοπικού κινηματογράφου και συνάμα αντλούν από τις θεματικές και στιλιστικές επιλογές ενός σύγχρονου διεθνικού κινηματογράφου. Κάθε ταινία του τμήματος αυτού προβάλλεται μία φορά στη Λεμεσό και μία στη Λευκωσία.

- Viewfinder – Ματιές στον Σύγχρονο Διεθνή Κινηματογράφο: η Καλλιτεχνική Επιτροπή του Φεστιβάλ επιλέγει και προσκαλεί ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους που έχουν διακριθεί κατά τη διάρκεια της φεστιβαλικής χρονιάς και επιλέγονται με βάση κριτήρια της Καλλιτεχνικής Επιτροπής. Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η ενημερότητα του κοινού γύρω από τις επιλογές σημαντικών φεστιβαλικών κέντρων.

- Παράλληλα Προγράμματα: περιλαμβάνουν ειδικές προβολές, θεματικές ενότητες και αφιερώματα στο έργο διακεκριμένων κινηματογραφιστών απ’ όλο τον κόσμο.

- Παράλληλες Εκδηλώσεις: περιλαμβάνουν εργαστήρια και masterclasses για επαγγελματίες του χώρου.

Β. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟGLOCALIMAGES – ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ”

Β1.            Όλες οι ταινίες που συμμετέχουν στο “GlocalImages - Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα” επιλέγονται και προσκαλούνται από την Καλλιτεχνική Επιτροπή του Φεστιβάλ έπειτα από υποβολή αίτησης συμμετοχής.

Β2.            Τον αριθμό των ταινιών που θα προβληθούν καθορίζει η Καλλιτεχνική Επιτροπή και οι ανάγκες του προγράμματος.

Β3.            Κριτήρια Επιλογής

               Οι ταινίες που συμμετέχουν στο “GlocalImages - Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα” πρέπει:

α) να είναι ταινίες μυθοπλασίας·

β) να είναι πρώτης προβολής στην Κύπρο·

γ) να είναι παραγωγής 2019 ή 2020 δηλαδή να έχει ολοκληρωθεί η παραγωγή τους μετά την 1η Ιανουαρίου 2019·

δ) να είναι διαθέσιμες σε μορφή DigitalCinemaPackage.Κανένα άλλο format δεν θα γίνεται αποδεκτό·

ε) να έχουν διάρκεια άνω των 60 λεπτών.

Β4.            Διαδικασία

                Η αίτηση για συμμετοχή μιας ταινίας στο τμήμα αυτό θα πρέπει να γίνεται μέσω της ιστοσελίδας www.filmfreeway.com. Oι ταινίες θα πρέπει να υποβάλλονται με ασφαλή σύνδεσμο προστατευμένο με κωδικό (secureonlinescreener) και να είναι διαθέσιμες μέχρι και τα τέλη Φεβρουαρίου 2020. Οι ταινίες θα πρέπει να έχουν αγγλικούς υπότιτλους.

- Το δικαίωμα συμμετοχής για κάθε ταινία ανέρχεται στα 20 (είκοσι ευρώ).

          

Β5.            Προϋποθέσεις

Οι ταινίες που επιλέγονται για να προβληθούν στο “GlocalImages -Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα” πρέπει να είναι στην πρωτότυπη εκδοχή τους (originalversion) με αγγλικούς υπότιτλους ενσωματωμένους στην κόπια (onprint).

Το Φεστιβάλ αναλαμβάνει τη μετάφραση και ετοιμασία ηλεκτρονικών υποτίτλων στα Ελληνικά. Ως εκ τούτου, εντός δέκα ημερών από την επιλογή μιας ταινίας στο τμήμα αυτό, πρέπει να υποβληθεί κατάλογος διαλόγων (dialoguelist) στα Αγγλικά για σκοπούς μετάφρασης. Οποιαδήποτε άλλη διευθέτηση σε σχέση με τον υποτιτλισμό μιας ταινίας θα πρέπει να γίνεται μετά από συνεννόηση με το Φεστιβάλ. Μαζί με τους διαλόγους στα Αγγλικά θα πρέπει να αποσταλεί επίσης ενημερωτικό υλικό για την ταινία όπως αφίσες, φωτογραφίες, presskit, trailers κοκ.

Β6.            Κριτική Επιτροπή

                  Η Καλλιτεχνική Επιτροπή του Φεστιβάλ διορίζει πενταμελή Κριτική Επιτροπή, αποτελούμενη από προσωπικότητες του κινηματογράφου, η οποία αποφασίζει για την επιλογή των ταινιών που θα βραβευθούν.

                  Η Καλλιτεχνική Επιτροπή του Φεστιβάλ διορίζει, επίσης, τον πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής. Οι αποφάσεις της Κριτικής Επιτροπής λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία. Άτομα που συνδέονται επαγγελματικά, οικονομικά ή έχουν σχέση συγγένειας ή οποιαδήποτε άλλη σχέση με τους συντελεστές ή άλλη σχέση με τις ταινίες που προβάλλονται στο τμήμα αυτό δεν μπορούν να είναι μέλη της Κριτικής Επιτροπής.

Β7.            Η Κριτική Επιτροπή απονέμει τα εξής βραβεία:

- Βραβείο Καλύτερης Ταινίας: το Βραβείο αυτό συνοδεύεται από το χρηματικό πόσο των €6,000 ευρώ, το οποίο καταβάλλεται εξ ημισείας (exaequo) στον Εντεταλμένο Παραγωγό (€3,000 ευρώ) και στον Σκηνοθέτη της ταινίας (€3,000 ευρώ).

- Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής: το Βραβείο αυτό συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των €3,000 ευρώ, το οποίο καταβάλλεται εξ ημισείας (exaequo) στον Εντεταλμένο Παραγωγό (€1,500 ευρώ) και στον Σκηνοθέτη της ταινίας (€1,500 ευρώ).

- Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας: το βραβείο αυτό, το οποίοκαταβάλλεται στον Σκηνοθέτη της ταινίας, συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των €1,000 ευρώ.

- Η Κριτική Επιτροπή μπορεί, επίσης, να απονείμει μέχρι τρεις Τιμητικές Διακρίσεις. Οι διακρίσεις αυτές δεν συνοδεύονται από χρηματικό ποσό.

- Το κάθε Βραβείο απονέμεται μόνο σε μία ταινία.

- Τα Βραβεία ενδεχομένως να αποτελούν χορηγίες άλλων οργανισμών.

      - Η καταβολή του χρηματικού ποσού που συνοδεύει τα βραβεία γίνεται σε Ευρώ.

Β8.            Η τελευταία ημερομηνία υποβολής αίτησης για συμμετοχή στο “Glocal Images - Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα” είναι η Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου 2020. Οι αιτητές θα ενημερωθούν για την επιλογή τους το αργότερο μέχρι την Παρασκευή, 31η Ιανουαρίου 2020. Οι κόπιες των επιλεγμένων ταινιών θα επιστρέφονται εντός δύο (2) εβδομάδων μετά το πέρας των προβολών (11        Απριλίου 2020).

Β9.            Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε δημόσια προβολή ταινίας που συμμετέχει στο τμήμα αυτό στην Κύπρο.

Β10.          Το Φεστιβάλ διατηρεί το δικαίωμα μιας επιπλέον προβολής στην Κύπρο των τριών ταινιών που βραβεύονται σε χώρο δικής του επιλογής και μέσα στα χρονικά πλαίσια που δεν ξεπερνούν τις 7 μέρες από την ημερομηνία λήξης του Φεστιβάλ.

Β11.          Το κόστος αποστολής της κόπιας της ταινίας που συμμετέχει στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα, καθώς και η ασφάλισή της κατά τη διάρκεια της αποστολής καλύπτονται από τον αποστολέα. Το Φεστιβάλ αναλαμβάνει το κόστος επιστροφής της κόπιας στον αποστολέα. Σε περίπτωση που η κόπια προέρχεται ή αποστέλλεται σε άλλο φεστιβάλ τηρούνται οι συνήθεις διαδικασίες. Οποιοδήποτε κόστος σχετίζεται με την ασφάλιση της κόπιας της ταινίας έναντι ζημιάς ή απώλειας αφού παραληφθεί από το Φεστιβάλ μέχρι τη στιγμή που θα παραδοθεί στο ταχυδρομείο/ταχυαποστολέα για επιστροφή (transportagent) ή κατευθείαν σε εκπρόσωπο της ταινίας, αποτελεί ευθύνη του Φεστιβάλ. Οποιαδήποτε ζημιά στην κόπια της ταινίας θα πρέπει να αναφερθεί γραπτώς εντός μίας εβδομάδας από την παραλαβή της και πριν από την επόμενη προβολή της. Οποιεσδήποτε διεκδικήσεις θα κριθούν με βάση τη σχετική αναφορά του παραπονουμένου. Σε περίπτωση απώλειας ή ολικής ζημίας του οπτικού υλικού, το Φεστιβάλ ευθύνεται μόνο για το κόστος αντικατάστασής του.

Β12.          Oι διοργανωτές του Φεστιβάλ δύνανται να αποφασίσουν για οποιαδήποτε θέματα για τα οποία δεν υπάρχει πρόνοια στους παρόντες κανονισμούς του Διαγωνιστικού Τμήματος “GlocalImages” του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου - ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΜΕΡΕΣ ΚΥΠΡΟΣ 2020, ανάλογα με την κάθε περίπτωση.

Β13.          Το Φεστιβάλ δύναται να καλύψει μέρος των αεροπορικών εξόδων, καθώς και της διαμονής για τον σκηνοθέτη ή άλλο συντελεστή των επιλεγμένων ταινιών. Το ύψος της κάλυψης εξαρτάται από παράγοντες όπως ο αριθμός των ενδιαφερομένων, η χώρα προέλευσης, το κόστος εισιτηρίου και η διάρκεια διαμονής.

Β14.          Συμμετοχή στο Διαγωνιστικό Τμήμα “GlocalImages” του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου - ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΜΕΡΕΣ ΚΥΠΡΟΣ 2020, προϋποθέτει την πλήρη αποδοχή του παρόντος κανονισμού.

Γ. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ VIEWFINDER – ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΔΙΕΘΝΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ”

Γ1.            Δεν υπάρχει διαδικασία υποβολής αίτησης για συμμετοχή στο τμήμα αυτό και όλες οι ταινίες επιλέγονται και προσκαλούνται απ’ ευθείας από την Καλλιτεχνική Επιτροπή του Φεστιβάλ. Κάθε ταινία του τμήματος αυτού προβάλλεται μία φορά στη Λεμεσό και μία στη Λευκωσία.

Γ2.                        Οι ταινίες που συμμετέχουν στο τμήμα αυτό πρέπει:

α) να είναι ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους·

β) να μην έχουν προβληθεί προηγουμένως στην Κύπρο·

γ) να είναι παραγωγής 2019 ή2020,δηλαδή να έχει ολοκληρωθεί η παραγωγή τους μετά την 1η Ιανουαρίου 2019·

δ) να έχουν διάρκεια άνω των 60 λεπτών.

Εξαιρέσεις σε σχέση με τα πιο πάνω μπορούν να υπάρξουν ανάλογα με την κρίση της Καλλιτεχνικής Επιτροπής.

Γ3.            Οποιαδήποτε θέματα σε σχέση με τη συμμετοχή μιας ταινίας στο τμήμα αυτό, όπως αποστολή, προβολή, υποτιτλισμός κ.ο.κ. διευθετούνται με απ’ ευθείας συνεννόηση του Φεστιβάλ με τον/τη δικαιούχο.

Γ4.            Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε δημόσια προβολή ταινίας που συμμετέχει στο τμήμα αυτό στην Κύπρο.

Γ5.            Οι διοργανωτές του Φεστιβάλ δύνανται να αποφασίσουν για οποιαδήποτε θέματα για τα οποία δεν υπάρχει πρόνοια στους παρόντες κανονισμούς του Τμήματος «Viewfinder – Ματιές στον σύγχρονο διεθνή κινηματογράφο» του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου - ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΜΕΡΕΣ ΚΥΠΡΟΣ 2020.

Γ6.            Συμμετοχή στο Τμήμα «Viewfinder – Ματιές στον σύγχρονο διεθνή κινηματογράφο» του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου - ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΜΕΡΕΣ ΚΥΠΡΟΣ 2020, προϋποθέτει την πλήρη αποδοχή των παρόντων κανονισμών.

Δ. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ

Δ1.            Η συμμετοχή κυπριακών ταινιών στα δύο τμήματα του Φεστιβάλ υπόκειται στους όρους και κανονισμούς του Φεστιβάλ όπως περιγράφονται πιο πάνω.

Δ2.            Η Καλλιτεχνική Επιτροπή δύναται, εκτός από τα δύο επίσημα τμήματα του Φεστιβάλ, να εισαγάγει και Διαγωνιστικό Τμήμα Κυπριακών Ταινιών. Ο ελάχιστος αριθμός ταινιών που απαιτείται για να συμμετέχουν στο τμήμα αυτό είναι τρεις (3).

Δ3.            Οι κυπριακές ταινίες που θα συμμετέχουν στο Διαγωνιστικό Τμήμα Κυπριακών Ταινιών θα πρέπει να πληρούν τα ακόλουθα έξι κριτήρια:

α) ο/η σκηνοθέτης της ταινίας να είναι Κύπριος/α πολίτης. Οι ταινίες που σκηνοθετούνται από Κύπριους και δεν είναι κυπριακές παραγωγές ή συμπαραγωγές θα διαγωνίζονται μόνο για το Βραβείο Καλύτερου Κύπριου Σκηνοθέτη·

β) να είναι κυπριακές παραγωγές ή συμπαραγωγές με κύρια χώρα παραγωγής την Κύπρο. Εάν η Κύπρος εμφανίζεται ως λιγότερο σημαντική χώρα συμπαραγωγής, την απόφαση για την συμπερίληψή της στο Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας λαμβάνει η Καλλιτεχνική Επιτροπή του Φεστιβάλ. Η απόφαση αυτή κρίνεται από το μέγεθος της κυπριακής δημιουργικής συμβολής, τη συχνότητα χρήσης μιας εκ των δύο ή και των δύο επίσημων γλωσσών της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη χρήση τοποθεσιών γυρισμάτων στην Κύπρο·

γ) να είναι παραγωγής 2019 ή2020, δηλαδή να έχει ολοκληρωθεί η παραγωγή τους μετά την 1η Ιανουαρίου 2019·

δ) να μην έχουν προβληθεί προηγουμένως στην Κύπρο·

ε) να είναι διαθέσιμες σε μορφή: DigitalCinemaPackage ή κόπια 35 χιλιοστών. Κανένα άλλο φορμά δε θα γίνεται αποδεκτό·

στ) να έχει διάρκεια άνω των 60 λεπτών.

Δ.4            Διαδικασία    Βλ. Β4

Δ.5            Προϋποθέσεις

Ισχύουν οι όροι που περιγράφονται στο σημείο Β5 για τις ταινίες που επιλέγονται για το Κυπριακό Διαγωνιστικό Τμήμα.

Δ.6           Κριτική Επιτροπή

Η Κριτική Επιτροπή που αποφασίζει για τα βραβεία στο Διαγωνιστικό Τμήμα Κυπριακών Ταινιών είναι η ίδια πενταμελής επιτροπή, που διορίζεται από την Καλλιτεχνική Επιτροπή και που αποφασίζει και για τα βραβεία του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος “GlocalImages”. Βλ. Β.6

Δ.7           Η Κριτική Επιτροπή θα απονείμει τα ακόλουθα βραβεία:

- Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας: Το βραβείο αυτό συνοδεύεται από το ποσό των €4,000 (ευρώ) και καταβάλλεται εξ ημισείας (exaequo) στον Εντεταλμένο Παραγωγό (€2,000 ευρώ) και στον Σκηνοθέτη της ταινίας (€2,000 ευρώ).

-   Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας Τμήματος Κυπριακών Ταινιών

-   Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας Κύπριου/Κύπριας Ηθοποιού (Διαγωνιστικό Τμήμα Κυπριακών Ταινιών):   Το βραβείο αυτό συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των €500 ευρώ, προσφορά του Δήμου Λεμεσού.

Οι κυπριακές ταινίες που συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα “GlocalImages”, διαγωνίζονται αυτόματα και στο Κυπριακό Διαγωνιστικό Τμήμα (όπου ισχύει βάσει των κανονισμών), και συγκεκριμένα για τα βραβεία Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας, Καλύτερου Κύπριου Σκηνοθέτη και Καλύτερης Ερμηνείας. Κύπριοι σκηνοθέτες των οποίων οι ταινίες συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα “GlocalImages”, αλλά οι ταινίες τους δεν θεωρούνται κυπριακές βάσει των κριτηρίων του Φεστιβάλ (βλ. Δ.3), θα διαγωνίζονται μόνο για το Βραβείο Καλύτερου Κύπριου Σκηνοθέτη.

- To κάθε βραβείο απονέμεται μόνο σε μία ταινία.

- Ορισμένα από τα βραβεία ενδέχεται να χορηγούνται από άλλους οργανισμούς.

-   Τα χρηματικά βραβεία καταβάλλονται σε Ευρώ.

Δ.8          Η συμμετοχή κυπριακών ταινιών στο Διαγωνιστικό Τμήμα Κυπριακών Ταινιών υπόκειται και στους όρους και κανονισμούς που περιγράφονται και στα σημεία Β.8 – Β.13.

Δ.9           Εφόσον οι στόχοι του Φεστιβάλ είναι η προώθηση και προβολή εγχώριων παραγωγών, κυπριακές ταινίες που έχουν προβληθεί προηγουμένως σε άλλους κινηματογράφους ή φεστιβάλ στην Κύπρο μπορούν να συμμετέχουν σε ειδικές προβολές, εκτός διαγωνιστικού. Η επιλογή των ταινιών αυτών θα γίνεται από την Καλλιτεχνική Επιτροπή.

                        Ισχύουν τα ακόλουθα για κυπριακές ταινίες που συμμετέχουν σε ειδικές προβολές εκτός διαγωνιστικού:

α) οι ταινίες θα πρέπει να είναι κυπριακές παραγωγές ή συμπαραγωγές με την Κύπρο ως την κύρια χώρα παραγωγής·

β) να είναι παραγωγής 2019 ή 2020, δηλαδή να έχει ολοκληρωθεί η παραγωγή τους μετά την 1η Ιανουαρίου 2019·

γ) να μην έχουν προβληθεί στο Φεστιβάλ στο παρελθόν·

δ) να είναι διαθέσιμες σε μορφή: DigitalCinema. Κανένα άλλο format δεν θα γίνεται αποδεκτό·

ε) να έχουν διάρκεια άνω των 60 λεπτών.

Ε. ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ

Ε1.            Οι ταινίες που συμμετέχουν στα δύο επίσημα διαγωνιστικά προγράμματα, το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα “GlocalImages” και το “Διαγωνιστικό Τμήμα Κυπριακών Ταινιών” (όπου ισχύει), συμμετέχουν αυτόματα και στο βραβείο κοινού.

                  Ταινίες που θα συμμετέχουν στο Φεστιβάλ ως ειδικές προβολές θα έχουν υπό προϋποθέσεις το δικαίωμα να συμμετέχουν στο Βραβείο Κοινού, δεδομένου ότι δεν έχουν προβληθεί εμπορικά στο παρελθόν στην Κύπρο και είναι παραγωγές που ολοκληρώθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2019. Οι τελικές αποφάσεις για την επιλεξιμότητα παραμένουν στην κρίση της Καλλιτεχνικής Επιτροπής.

ΣΤ. ΔΙΑΦΟΡΑ

ΣΤ1.          Για οποιαδήποτε θέματα για τα οποία δεν υπάρχει πρόνοια στους παρόντες κανονισμούς, οι διοργανωτές του Φεστιβάλ θα αποφασίσουν με βάση την πρακτική που ακολουθείται διεθνώς, ανάλογα με την κάθε περίπτωση.

ΣΤ2.          Η συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΜΕΡΕΣ ΚΥΠΡΟΣ 2020, προϋποθέτει την πλήρη αποδοχή των παρόντων όρων και κανονισμών.


Α. GENERAL INFORMATION

Α1.            “Cyprus Film Days” International Festival is the official international film festival of Cyprus. It is co-organised by the Ministry of Education and Culture of the Republic of Cyprus and the Rialto Theatre.

                  The selection of films and the programming of screenings and parallel events are undertaken by a three-member Artistic Committee, appointed by the Ministry of Education and Culture and the Rialto Theatre.

Α2.            The Festival aims at:

-     contributing to the development, promotion and mobility of the art of Filmmaking in Cyprus and the wider region;

-     screening the work of filmmakers from across the world and introducing their work to the audience of Cyprus;

-     serving as a hub for films originating from the three neighbouring continents of Cyprus.

Α3.            The Festival is annual and takes place in both Limassol and Nicosia. The 18th edition of the Festival will take place from the 3rd until the 11th of April 2020.

Α4.            For 2020, the Festival includes the following sections:

-           Glocal ImagesInternational Competition Section: this competition section includes fiction feature films. The Artistic Committee selects international and national films giving emphasis on films originating from the neighbouring continents of Cyprus, which promote cinema as an art form and a tool for intercultural dialogue. Moreover, Glocal Images seeks to attract films highlighting the diverse “colours” of local filmmaking in their country of origin and drawing on themes and styles of contemporary international filmmaking. Each film participating in this section is screened once in Limassol and once in Nicosia.

-           Viewfinder – A Close-up of Contemporary International Cinema: this section includes fiction feature films that have received awards and distinctions at major international film festivals during the festival year. They are selected and invited by the Artistic Committee based on criteria set by the Committee. The main objective of this programme is to showcase to the audience of Cyprus a selection of films from important festival centres.

-                 Parallel Programmes: these includespecial screenings, thematic sections and tributes to the work of renowned filmmakers from across the globe.

-                 Parallel Events: these include workshops and masterclasses for film professionals.

Β. REGULATIONS OF PARTICIPATION IN “GLOCAL IMAGES – INTERNATIONAL COMPETITION SECTION”

Β1.           All films participating in “Glocal Images – International Competition Section” are selected and invited by the Artistic Committee of the Festival upon submission of the entry form.

B2.            The number of films selected is determined by the Artistic Committee according to the needs of the programming.

B3.            Selection Criteria

                  All films participating in “Glocal Images – International Competition Section” must:

 1. be fiction feature films;
 1. be screened in Cyprus for the first time;
 1. be a 2019 or 2020 production, which means that it should be completed after the 1st of January 2019;
 1. be available in either one of the following formats: Digital Cinema Package (DCP) or 35 mm print. No other format shall be acceptable;
 1. have a running time of at least 60 minutes.

Β4.            Procedure

Entry forms for all films applying to this section shouldbe submitted via www.filmfreeway.com. Films must be submitted with secure online screeners and remain available to be viewed until the end of February 2020. All films must be subtitled in English.

- The entry fee for each submitted film is €20 (twenty) euros.

Β5.            Conditions

Films selected for screening at the “Glocal Images – International Competition Section” must be in their original version with English subtitles on print.

The Festival undertakes the translation and preparation of electronic subtitles in Greek. Therefore, a dialogue list in English must be submitted for translation purposes within ten days from the selection of a film. Any other arrangement in relation to the subtitling of the film must be made in consultation with the Festival. Any other informative material regarding the film such as posters, photographs, press kit, trailers etc. must be sent together with the dialogue list in English.

Β6.            The Jury

The Artistic Committee of the Festival appoints a five-member Jury consisting of personalities from the international film industry, who decide the awards.

The Artistic Committee of the Festival also appoints the president of the Jury. The decisions of the Jury are made by simple majority. Persons related professionally, financially or in any other relation or involved in the films participating in this section cannot be members of the Jury.

Β7.            The Jury awards the following prizes:

-     BestFilm Award: this Award is accompanied by the amount of €6,000 (six thousand euros), which is paid in half (ex aequo) to the Producer (€3,000 euros) and the Director of the film (€3,000 euros).

-     Special Jury Award: this award is accompanied by the amount of €3,000 (euros), which is paid in half (ex aequo) to the Producer (€1,500 euros) and the Director of the film (€1,500 euros).

-     Best Director Award: this award, which is paid to the Director of the film, is accompanied by the amount of €1,000 (euros).

-     The Jury may also give up to three Honorary Distinctions. These distinctions are not accompanied by a monetary prize.

-     Each prize is awarded to one film only.

-     Monetary prizes may be sponsored by other organisations.

-     The payment of the monetary prize accompanying the award is made in euros.

Β8.            The deadline for the submission of entry forms to the “GlocalImages – International Competition Section” is Monday the 6th of January 2020. Applicants shall be informed about their selection by no later than Friday, the 31st of January 2020. The prints of the selected films shall be returned within two (2) weeks after the end of the Festival screenings (11th of April 2020).

Β9.            During the Festival days, no public screening of a film participating in this section is permitted in Cyprus.

B10.          The Festival reserves the right for an extra screening in Cyprus for each of the three awarded films. The additional screenings will take place at a location chosen by the Festival and within a timeframe that does not exceed the period of 7 days after the end of the Festival.

B11.          The sender bears the shipping cost and postage insurance for the print of the film participating in the International Competition Section. The Festival bears the cost for returning the print to the sender. Standard procedures are followed when the print is sent by or sent to another festival. The Festival bears any cost related to the insurance of a print of a film against damage or loss for the period after it has been received by the Festival until the time it is delivered to the post office or courier (transport agent) for return or given directly to a representative of the film. Any damage to the print of a film must be reported in writing within one week from its receipt and before its next screening. Any claims will be dealt with on the basis of the relevant report of the complainant. In case of loss or complete damage of the visual material, the Festival only bears the cost of its replacement.

B12.          The organizers of the Festival reserve the right to decide upon any subject or issue that is not mentioned in these Rules and Regulations of the “Glocal Images” Competition Section of Cyprus Film Days International Festival 2020, where applicable.

B13.          The Festival may cover part of the travel and accommodation expenses of the director or any other member of the cast and crew of the selected films. The amount of the covered expenses may vary according to the number of the interested parties, the country of origin, the ticket price and the duration of accommodation.

B14.          Participating in the “Glocal Images” Competition Section of the Cyprus Film Days International Festival 2020 implies that the applicant has read and fully accepted these rules and regulations.

C. REGULATIONS OF PARTICIPATION IN “VIEWFINDER – A CLOSE-UP OF CONTEMPORARY WORLD CINEMA”

C1.            There is no procedure for film submission in this section. All films participating in this section are selected and invited directly by the Artistic Committee of the Festival. Each film in this section is screened once in Limassol and once in Nicosia.

C2.            A film participating in this section must:

a) be a fiction feature film;

b) be screened for the first time in Cyprus;

                       c) be a 2019 or 2020 production, which means that the production should be completed after the 1st of January 2019;

d) have a running time of at least 60 minutes.

            Exceptions in relation to the above may be made at the discretion of the Artistic Committee.

C3.            Any matters related to the participation of a film in this section such as postage, screening, subtitling etc. shall be arranged in direct consultation between the Festival and the holder of the film rights.

C4.            During the Festival, no public screening in Cyprus of a film participating in this section is permitted.

C5.            The organizers of the Festival reserve the right to decide upon any subject or issue that is not mentioned in the rules and regulations of the “Viewfinder - A Close-Up of Contemporary World Cinema” Section of Cyprus Film Days International Festival 2020.

C6.            Participating in the “Viewfinder - A Close-Up of Contemporary World Cinema” Section of Cyprus Film Days International Festival 2019 implies that the applicant has read and fully accepted these Rules and Regulations.

D. PARTICIPATION OF CYPRIOT FILMS

D1.            The participation of Cypriot films in the Festival’s sections is subject to the rules and regulations of the Festival as described above.

D2.            The Artistic Committee may, in addition to the two official sections of the Festival, introduce a National Competition Section for Cypriot films. The minimum number of films required in this section is three (3).  

D3.            Cypriot Films participating in the National Competition Section must meet the six following criteria:

 1. they must be directed by a filmmaker who is a Cypriot Citizen. Films directed by Cypriot filmmakers that are not Cypriot productions or co-productions are only eligible for the Best Cypriot Director Award;
 1. they must be Cypriot productions or co-productions with Cyprus being the main production country. If Cyprus features as a secondary co-producing country, the final decision regarding its eligibility for the Best Cypriot Film Award remains at the discretion of the Festival’s Artistic Committee. This decision depends on the extent of the Cypriot creative contribution, the frequency of use of one of the official languages of the Republic of Cyprus and the use of filming locations in Cyprus;
 1. they must be 2019 or 2020 productions, which means that the production should be completed after the 1st of January 2019;
 1. they must be screened in Cyprus for the first time;
 1. they must be available in either one of the following formats: Digital Cinema Package (DCP) or 35 mm print. No other format is acceptable;
 1. they must have a running time of at least 60 minutes.

D4.         Procedure

                  See B4.

D5.         Conditions

                  Films selected for screening in the National Competition Section are also subject to the conditions outlined in B5.

D6.         The Jury

                  The Jury that decides for the awards of the films participating in the National Competition Section is the same five-member international jury, appointed by the Artistic Committee of the Festival that decides for the Glocal Images International Competition Section awards. See B6.

D7.         The Jury awards the following prizes:

-           Best Cypriot Film Award: this award is accompanied by the amount of €4,000 (euros), which is paid in half (ex aequo) to the Producer (€2,000 euros) and the Director of the film (€2,000 euros).

-           Best Actor/Actress Award (National Competition Section): This award is accompanied by the amount of €500 and is offered by Limassol Municipality.

Cypriot Films participating in the Glocal Images International Competition Section automatically participate in the National Competition Section (where applicable in accordance with these regulations), namely for the Best Cypriot Film, Best Cypriot Director and Best Actor/Actress Awards. Cypriot Directors whose films participate in the Glocal Images International Competition section but are not Cypriot productions according to the Festival’s criteria (see D.3) are only eligible for the Best Cypriot Director Award.  

-   Each prize is awarded to one film only.

-     Some of the monetary prizes may be sponsored by other organisations.

-     The monetary prizes are paid in euros.    

D8.      The participation of Cypriot films in the National Competition Section is subject to the rules and regulations of the Festival as described in B8-B13.

D9.      Since one of the Festival’s objectives is to promote and screen local films, Cypriot fiction feature films that have been previously screened in theatres or other festivals in Cyprus, may be showcased as part of out of competition special screenings. Τhe selection of these films shall be made by the Artistic Committee.

            Any Cypriot films showcased as special screenings - out of competition are subject to the following terms:

 

 1. they must be Cypriot productions or co-productions with Cyprus being the main production country;
 1. they must be 2019 or 2020 productions, which means that their production should be completed after the 1st of January 2019;
 1. they should be screened at the Festival for the first time;
 1. they must be available in either one of the following formats: Digital Cinema Package (DCP) or 35 mm print. No other format is acceptable;
 1. they must have a running time of at least 60 minutes.

Ε. AUDIENCE AWARD

Ε1.      Films participating in the two official competition sections, the “Glocal Images – International Competition Section” and the National Competition Section (where applicable), are automatically eligible for the audience award.

Films participating as special screenings may also be eligible for the Audience Award provided that they have not been commercially screened in Cyprus and that they were produced after the 1st of January 2019. The final decisions regarding their eligibility remains at the discretion of the Festival’s Artistic Committee.

F. MISCELLANEOUS

F1.       The organisers of the Festival shall decide on any matters not prescribed by these rules and regulations in accordance with international practices and on a case-by-case basis.

F2        Participation in the “Cyprus Film Days International Festival 2020” implies that the applicant has read and fully accepted these rules and regulations.